Fa uns dies el flamant i nou Conseller d´Interior del govern català Sr Joan Saura es va penjar amb unes declaracions afirmant que ell era partidari de no només la legalització del consum de cannabis sino en general de totes les drogues. Acte seguit afirmava, però, que ell no recomanava el consum d´aquestes substàncies i que la seva legalització implicaria un major control de les mateixes i una davallada del negoci per part de les màfies. Com diria aquell el mal ja era fet i no és l´únic que patim a Catalunya...
Per analitzar situacions el mètode més efectiu acostuma a ser el de recórrer a situacions històriques i analitzar serenament cas per cas. És important no amanir aquesta tècnica amb excessives dosis -crec que la paraula aquí s´hi escau força- d´apriorismes i per fer bo això cal flexibilitat mental i un cert nivell intel.lectual.
Tenim avui en dia el cas dels Països Baixos on des de la dècada dels setanta el consum de marihuana i d´altres substàncies es troba despenalitzat. Contràriament al que ens explica el Sr Saura, en aquest país el consum de drogues no ha caigut desde la legalització del consum de les mal anomenades "drogues tèvies" i dels famosos Coffee shops. Més aviat ha succeït tot el contrari.. A més és en aquest mateix país on cada cop són més freqüents les màfies que col.loquen -crec que el verb també va bé- drogues de disseny per tot el continent europeu. A banda d´això recents estudis fets a Holanda ens expliquen que la "normalització" del consum de cannabis ha comportat una relaxació en l´apreciació general vers aquesta droga -suposadament tova- que produeix que molts adolescents ja no la percebin com a motiu de "rebeldia juvenil". El consum de drogues "fortes" com són la cocaina, derivats o les pastilles s´ha generalitzat.
A EEUU durant l´anomenat periode de la Llei Seca -prohibició de consum d´alcohool- el consum d´alcohool va disminuir als EEUU, les màfies en aquest cas si que s´en beneficiaren doncs gaudien d´un monopoli en la "distribució". Criminalitzar l´alcohool és molt complicat, tampoc crec que sigui una solució -atès que forma part de la nostra cultura i està massa arrelat-. No seré jo qui negui que pot esdevenir una droga dura. Ara bé el factor "cultural", encara no és el cas de les drogues i la seva legalització crearia un rebuig social important -crec que majoritari-. Legalitzar les drogues ens demanaria o millor dit ens exigiria crear un marc legal i discernir que ès i que no pot ser legal. Aquí rau el gran quid de la qüestió doncs aquesta seria la fortalesa de les màfies ja que anirien a rebentar el mercat no només amb els preus sino amb noves substàncies cada cop més nocives i addictives. Què fariem llavors anar legalitzant-ho tot? Això és impracticable des de qualsevol punt de vista al marge que tècnicament és molt contradictori. Al Sr Saura, com a ciutadà que estima la seva terra i la seva gent -no ho dubto en cap moment- i especialment com a Conseller de seguretat -Interior- li caldria mesurar molt més les seves paraules.
El drama de Catalunya és que de la frivolització masses en fan política. Això és un simptoma de societat decadent.
dimarts, 13 de febrer del 2007
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada